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This opinion, requested by the Colorado Commission on Higher Education
(“CCHE”), concerns the The 2004 College Opportunity Fund Act, § 23-18-101 et seq. (the
“Act”).  The Act created the College Opportunity Fund; a trust fund consisting of stipends
for each undergraduate student in Colorado.  This Opinion is being issued to clarify how the
College Opportunity Fund affects calculation of federal financial aid, and the effect, if any,
that such calculations have on whether such stipend should be considered a state grant for
purposes of Colo. Const. Art. X, § 20 ( “TABOR”).

QUESTION PRESENTED AND CONCLUSION

Question:  Does the treatment of the College Opportunity Fund stipend for purposes
of calculating federal student financial aid impact whether the stipend will be treated as a
state grant to institutions of higher education under TABOR?

Answer:  No.  The treatment of the College Opportunity Fund stipend for purposes of federal
financial aid will not impact whether the stipend will be treated as a state grant to institutions
of higher education under TABOR.

BACKGROUND

1. The College Opportunity Fund

In 2004, the Colorado General Assembly enacted the College Opportunity Fund Act.
The purpose of the Act was to improve higher education by changing the process by which
post-secondary education is financed from that of funding institutions to funding individual
students.  Senate Bill 04-189, Section 1, (3)(f).  To accomplish this, the Act created the
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College Opportunity Fund, which is a trust fund for the benefit of eligible undergraduate
students.  The Fund consists of a stipend for each undergraduate student in Colorado who
applies for the stipend and who is admitted and registers to attend a state or participating
private institution of higher education.  § 23-18-201(1), C.R.S. (2004).  After the student has
applied for the stipend and been admitted to the participating institution of his or her choice,
the institution requests the Colorado Access Network to make a stipend payment to the
institution on behalf of the eligible undergraduate student.  The stipend payment is paid to
the institution upon receipt of the student’s authorization, and is then applied against the
student’s total in-state tuition.  § 23-18-202(5)(a), C.R.S. (2004).

According to the Act, it is the intent of the General Assembly that the amount of the
stipend received by a state institution of higher education on behalf of a student not
constitute a grant from the State of Colorado for purposes of Colo. Const. Art. X, § 20(2)(d)
(“TABOR”).  § 23-18-202(7), C.R.S. (2004).  The significance of this lies in the fact that, if
stipend monies are not considered direct grants to the institutions, those institutions will be
able to meet the requirements for becoming enterprises contained in Colo. Const. Art. X,
§ 20(2)(d).

Under the Act, “total in-state tuition” means the total amount of tuition that is paid to
a state institution of higher education by or on behalf of a student, including the amount of
the stipend.  § 23-18-102(13), C.R.S. (2004).  The “stipend” is the amount of money per
credit hour held in trust for and paid on behalf of the student from the Fund, and the
“student’s share of in-state tuition” means the amount of total in-state tuition, less the amount
of the stipend.  § 23-18-102(11 – 12), C.R.S. (2004).

2. Eligibility for Federal Financial Aid

Those provisions of the Act outlined above affected a fundamental change in the
method of funding higher education in Colorado.  Whereas previously the state funded the
institutions directly, now the state is funding the education of the individual student.  One of
the potential ramifications of this change is its effect on how federal financial aid is
calculated for students receiving stipends from the College Opportunity Fund.  This has
prompted concern among some members of the higher education community regarding
whether the treatment of the stipend for federal financial aid purposes will adversely affect
whether the stipend is considered to be a state grant for purposes of TABOR.  This concern
centers on the fact that most third-party payments, such as private scholarships, are treated as
resources in the federal financial aid process, and if the stipend is not also treated like a
private scholarship, there will be an increased likelihood that at some future time a court may
find that the stipends are actually grants to the institutions under TABOR, thus rendering it
impossible for such institutions to satisfy the funding requirements for achieving enterprise
status.

In general, a student’s financial need for federal financial aid purposes is the
difference between a student’s “cost of attendance” (COA) and his or her expected family
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contribution.  34 CFR § 676.2(b).  Thus, determining COA is the cornerstone of establishing
a student’s financial need.  Basically, the COA is an estimate of the student’s educational
expenses for the period of enrollment.  Federal Financial Aid Handbook, Cost of Attendance
(Budget), chapter 2, p. 3-15.  COA includes the tuition and fees charged to the student,
allowances for books and supplies, room and board costs, etc.  20 U.S.C.A. § 1087ll.
However, for the tuition and fees component, it is acceptable to have different standard costs
for different categories of students; for instance, a lower COA for in-state students, who have
lower tuition, than for out-of-state students, who have higher tuition. Federal Financial Aid
Handbook, Cost of Attendance (Budget), chapter 2, p. 3-15.

COA is determined by the amount of tuition for which the student is actually
responsible.  When a portion of a student’s tuition and fees are paid by another organization
or are waived, the student’s COA is based on what the school is actually charging the
student.  However, when the student is charged for the tuition and fees, even if the charge is
eventually paid by someone besides the student (i.e., a scholarship agency or other source of
aid), then the tuition and fee amount is included in the COA.  In such a case, the tuition and
fee payment would be counted as a resource and included in estimated financial assistance.
Federal Financial Aid Handbook, Cost of Attendance (Budget), chapter 2, p. 3-18.  For
instance, for prepaid tuition plans and college savings plans, if the money from the plan is
intended to reduce the amount of tuition and fees charged to the students, then the COA
would not include a tuition and fees component.  On the other hand, if the money from the
plan is used to pay tuition and fees charged to the student, then the COA is not affected.  Id.

The federal Department of Education has ruled that the College Opportunity Fund
stipend should not count as part of the COA for in-state students in public institutions. Thus,
for these students, the COA is based on the amount of in-state tuition actually charged to the
student and not on total in-state tuition.  The reason for this determination was practical – if
the stipend was included as part of the financial aid calculation, it could adversely affect how
much federal aid students would qualify for, and could raise issues regarding taxability of the
stipend.  Also, it could adversely affect students in some situations where a student drops out
and aid must be refunded to the federal government.  However, some members of the higher
education community have raised the concern that if the stipend is not counted as COA, it
will adversely affect whether the stipend is considered to be a state grant for purposes of
TABOR.

DISCUSSION

Under the Act, the intent of the General Assembly is that the stipend not be
considered a grant from the State of Colorado for purposes of Colo. Const. Art. X,
§ 20(2)(d), which defines an  “enterprise” as “a government-owned business authorized to
issue its own revenue bonds and receiving under 10% of annual revenue in grants from all
Colorado state and local governments combined”.  The importance of the stipend not being
considered a grant under TABOR is that it allows state institutions of higher education to
qualify for enterprise status.
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In order to meet the enterprise requirement, the stipends from the College
Opportunity Fund must be indirect government benefits to the institutions rather than direct
state subsidies that would be government grants under TABOR.  While Colorado case law
provides no guidance for resolving this issue under TABOR, courts have examined the
characteristics of direct and indirect government financial aid in other contexts.  In Zelman v.
Simmon-Harrris, 536 U.S. 639, 122 S. Ct. 2460 (2002), the United States Supreme Court, for
purposes of Establishment Clause analysis, distinguished between government programs that
provide aid directly to religious schools from government programs  that provide aid to
individuals who then direct the aid to institutions of their own choosing, which can include
religious schools. The Court found that the latter could be sustained because these programs
were the result of private choice:

Where a government aid program is neutral with respect to
religion, and provides assistance directly to a broad class of
citizens who, in turn, direct government aid to religious schools
wholly as a result of their own genuine and independent private
choice, the program is not readily subject to challenge under the
Establishment Clause.  A program that shares these features
permits government aid to reach religious institutions only by
way of the deliberate choices of numerous individual recipients.
The incidental advancement of a religious mission, or the
perceived endorsement of a religious message, is reasonably
attributable to the individual recipient, not to the government,
whose role ends with the disbursement of benefits.

Zelman, 536 U.S. at 652.  Likewise, in Witter v. Washington Dept. of Serv. for Blind, 474
U.S. 481, 106 S. Ct. 748 (1986), the U.S. Supreme Court used this reasoning to reject an
Establishment Clause challenge to a vocational scholarship program that provided tuition aid
to a student studying at a religious institution, finding that “[a]ny aid … that ultimately flows
to religious institutions does so only as a result of the genuinely independent and private
choices of aid recipients.”  Witters, 474 U.S. at 487.

The Colorado Supreme Court adopted similar reasoning in  Americans United for
Separation of Church and State Fund, Inc. v. State, 648 P.2d 1072, 1083 (Colo. 1982), where
it held that a grant program designed to provide financial assistance to individual students
was not a form of direct governmental aid to private and sectarian institutions:

[a]s already noted, the statutory program is designed for the
benefit of the student, not the educational institution.  The
program is non-restrictive in the sense that it is available to
students at both public and private institutions of higher
learning.  Moreover, the financial assistance is distributed under
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statutory conditions calculated to significantly reduce any risk
of fallout assistance to the participating institution.

Id. At p. 1082.  Similarly, in In re Interrogatory by the Governor, 814 P.2d 875 (Colo. 1991),
the Colorado Supreme Court held that a bill appropriating funds to intergovernmental
agreements for a proposed United Airlines maintenance facility did not run afoul of the
constitutional prohibition against state aid to private companies, because there was no
“direct” donation, grant or aid from the state to the private company.  Id. at 883.

Based on the criteria drawn from these cases, it appears that the stipend is not a grant
for TABOR purposes because stipends drawn from the College Opportunity Fund result in
an indirect government benefit to the educational institutions rather than a direct
governmental grant.  The College Opportunity Program does not provide a grant to any
higher education institution.  Rather, the stipend provides financial assistance on behalf of
the student, and the direction of the stipend to any particular institution is left to the
genuinely independent and private choices of the students, who choose which public or
private institution in which to enroll.  § 23-18-202(5)(a), C.R.S. (2004).

The fact that, for purposes of calculating eligibility for federal financial aid, the
amount of the stipend is not included in the COA does not affect this analysis.  In this
respect, it is important to remember that COA is not a determination of the actual amount of
tuition.  Rather, it is part of the calculation of the actual need of the student for purposes of
financial aid.  34 CFR § 676.2(b).  For these purposes, it is entirely appropriate that the
federal government would use the “student’s share of in-state tuition” rather than “total in-
state tuition”, since it is the former amount that more closely reflects the student’s actual out-
of-pocket educational expenses for purposes of “need based” federal grants.

Under the Zelman and Americans United analysis outlined above, it is not necessary
that the financial assistance become the property of the student in order to avoid direct
government grants; indeed, this is not the situation in any of the cases cited above.  Rather,
the determining factor in rendering the monies an indirect government benefit to the
educational institutions rather than a direct governmental grant is that the money is a) for the
benefit of the student; and b) is directed to the educational institution as a result of the
student’s genuinely independent and private choice.  These factors are present in the College
Opportunity Fund Program whether or not the stipend is excluded from COA for federal
financial aid purposes, or is included in the COA and considered to be a separate financial
resource.  Consequently, the federal government’s calculation of COA has no effect on the
TABOR grant analysis.

CONCLUSION

Our conclusion is that the treatment of the College Opportunity Fund stipend for
purposes of calculation of the Cost of Attendance for federal financial aid programs does not
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impact whether or not the stipend will be treated as a state grant to institutions of higher
education under TABOR.

Issued this 28th day of July, 2005.

__________________________________
JOHN W. SUTHERS
Colorado Attorney General


